5 inzichten om meer uit je website te halen
Zo die staat! Een website wordt vaak gezien als doel op zich. Als hij eenmaal af is, wordt er vaak niet meer naar omgekeken en beperken we ons tot noodzakelijk onderhoud en het oplossen van foutmeldingen. Een soort online visitekaartje dat af is. Maar dat is jammer want je laat als ondernemer hierdoor kansen liggen.
Kritische blik op je website
Een website is geen doel op zich maar een middel. Een marketingmiddel om klant en prospect te bereiken en het liefst ook om contact te maken met als ultiem doel er uiteindelijk een commerciële actie uit te halen. En als je het zo bekijkt, wordt het toch een ander verhaal. Als je dan nog eens met kritische ogen naar je eigen website kijkt, verdient deze wellicht nog wat extra aandacht.
Websitescan
Regelmatig doe ik voor bedrijven een korte scan van hun website. Het begint vaak met ogenschijnlijk eenvoudige vragen zoals: “Heb ik mijn SEO wel op orde want ik word niet zo goed gevonden in Google” en “Moet ik een facebookpagina voor ons bedrijf opzetten?” of “Wat is nu precies interne backlinking en heb ik dat nodig?”. Die vragen doen mij vragen naar doelgroepen en andere onderdelen van de marketingstrategie.
Blijf altijd kritisch naar je eigen website kijken
En zo komen we ook op de huidige website waar uiteindelijk alles weer samen komt. Sommige punten kom ik meer dan eens tegen als ik een websitescan op hoofdlijnen doe. En daar liggen de kansen om meer uit je website te halen.
5 tips om meer uit je website te halen
Ik geef je hieronder vijf inzichten met bijbehorende tips om meer uit je website te halen. Soms zijn ze klein en gemakkelijk te realiseren, sommige wat groter en lastiger maar met grote impact.
-
Altijd een goed vindbaar contactformulier
Maak het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk contact op te nemen: Uiteindelijk is het de bedoeling van iedere ondernemer dat er op een of andere manier conversie uit de website gehaald wordt. Dat een geïnteresseerde contact opneemt of iets aanvraagt. Toch wordt het de dappere bezoeker soms behoorlijk lastig gemaakt om te vinden HOE DAN. Geen contactformulier of goed verstopt onder een linkje in een verre pagina, geen contactgegevens in de footer of in een footer onder de fold (daar waar je de footer niet meteen onderop je scherm ziet maar moet gaan scrollen omdat de pagina meestal verder gaat dan de onderzijde van je scherm).
TIP 1: Zorg dat je op de website een of meerdere contactformulieren hebt en maak ze zo vindbaar en gemakkelijk mogelijk. Dan is de drempel voor je bezoeker zo laag mogelijk om contact met je op te nemen.
-
Spreek de taal van je doelgroep
En dan letterlijk. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk de website in het Engels te hebben. Steeds vaker kom ik websites tegen die alleen nog maar in het Engels zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet erg als jouw doelgroep ook Engelstalig is en in het Engels googelt. Maar bij navraag blijkt dat vaak niet het geval. De meeste klanten zijn Nederlands en spreken en denken Nederlands, al werken ze veel met Engelse bedrijven en klanten in het Engels. Als je target-groep Nederlands spreekt (en dus denkt en googelt), is het van groot belang dat je verhaal op je website in het Nederlands is. Anders word je niet gevonden bij zoekopdrachten via Google.
TIP 2: Als jouw doelgroep Nederlands spreekt en je wilt gevonden worden via Google, zorg dan voor een Nederlandstalige website
-
Maak gebruik van een Call-to-Action (CTA)
Een van de doelen van je website is waarschijnlijk een contactmoment, een aanvraag of een lead. Vaak worden bezoekers op je website op enig moment door een tekst of beeld getriggerd en willen daar meer van weten. Laat het dan geen zoektocht worden naar een contactmogelijkheid, maar zet een duidelijke Call-to-Action op (bijna) elke webpagina door middel van een knop of een link. Dit hoeft niet altijd te leiden naar een contactformulier. Het kan ook een download van een informatieve PDF zijn of een link naar een van je social media kanalen. Zo stimuleer je interactie en engagement met je bezoeker wat uiteindelijk kan leiden tot een conversie (verkoop of lead).
TIP 3: Zet op de meest belangrijke pagina’s op je website een duidelijke Call-to-Action (knop of link)
-
Verplaats je in de wereld van je doelgroep
Trots op je eigen product? Dat is logisch. Maar te vaak zie ik dat websites alleen maar gaan over het eigen product. Natuurlijk heeft dat ook een plaats op de website maar niet enkel en alleen. De customer journey (of klantreis) van je bezoeker begint namelijk heel ergens anders; een stuk eerder. Het hele traject dat je doelgroep doormaakt begint vaak bij een probleem of een uitdaging. Jouw dienst of product zou daar wel eens een goede oplossing voor kunnen zijn maar vaak kent de doelgroep jouw product nog niet en kan er dus ook niet naar zoeken (in Google bijvoorbeeld). Wat hij wel doet is waarschijnlijk zijn probleem googelen of een oplossingsrichting zoeken (maar vaak niet de naam van jouw product intypen). Schrijf dus over de problematieken van je doelgroep en over de oplossingsrichting: jouw product.
TIP 4: Achterhaal welk probleem van je doelgroep jij oplost en haak daar op in. Schrijf over de problemen en uitdagingen en presenteer jouw dienst of product als de oplossing.
-
Leid de bezoeker op een heldere manier door je website
Tegenwoordig landt bijna geen bezoeker meer op de homepage van je website. Mensen typen niet vaak meer de url (het webadres) van een website in. Via Google of social media worden bezoekers naar dieper gelegen pagina’s geleid, direct naar het onderwerp van hun keuze. Eenmaal uitgelezen op die pagina is er vaak geen logische flow door de site aangegeven. Terwijl de bezoeker in zijn hoofd al de volgende vraag of informatiebehoefte heeft, moet deze zelf maar via het menu uitvinden hoe hij naar een volgend onderwerp moet komen. Vaak wordt dat niet snel genoeg gevonden en gaat de bezoeker weg. Handig is het als de bezoeker als het ware van de ene pagina naar de volgende geleid wordt d.m.v. interne backlinking in je website. In de tekst zet je linkjes naar een pagina met meer uitleg, projecten of een die antwoord geeft op een mogelijke vraag. Of je maakt blokken met gerelateerde berichten of projecten in een kolom langs de pagina. Op die manier navigeert de bezoeker heel gemakkelijk door je website, blijft langer geïnteresseerd en zal eerder geneigd zijn tot contact of een commerciële actie.
TIP 5: Zorg dat de bezoeker d.m.v. interne linkjes gemakkelijk van de ene pagina naar de andere in je website kan gaan.
Een website is nooit af
Altijd in beweging
Neem de tijd om je eigen website eens grondig op deze vijf punten door te lichten. Je zal zien dat er altijd wel iets te verbeteren valt. Een website is nooit af. Hij is juist altijd in beweging. Maak het onderdeel van je terugkerende marketingactiviteiten en je zal zien dat je cijfers verbeteren.